DK
Interesser
Dykkeruddannelse
Snorkeldykning
Flaskedykning
Vejledning til Sikker Dyk
Junior/ungdom
Junior (8 til 12 år)
Ungdom (12 til 16 år)
Flaskedykning med børn
Undervandsrugby
Fridykning/apnea
Undervandsfoto
Undervandsjagt
Finnesvømning
Arrangementer
Kalender
P3 - Teori
P3 - Teori
Påskedyk 2025 19/4
P3 - Teori
P1 uddannelsesdyk
P1 uddannelsesdyk
P1 uddannelsesdyk
P1 uddannelsesweekend (forhåndstilmelding)
P1 uddannelsesdyk
Bådførerworkshop
World ocean day 2025, 8/6
DM Undervandsfoto samt Danish UV Open
P1 uddannelsesdyk
Sommerlejr 2025
Bådførerworkshop
Julefrokost 2025
Juledyk, 23/12
Nytårsløb
Bådførerworkshop
Dyk Skabelon (IKKE SLET) - Men giv godt navn
Træningstider
Om os
Betingelser
Vedtægter
Privatlivspolitik
Bestyrelsen
Forretningsorden
Referater
Instruktører
Æresmedlemmer
Materiel
Bådene
Internt om Jernsmølfen
Lån af materiel
Medlemsområde
Retniningslinjer for dykkertur
Vejledning til web
Logo og PR
Fordelsside og rabatter
Nyhedsarkiv
Billeder
Rejsedagbøger
Rødehavet oktober 2016
Kontakt os
Jeg vil vide mere
Kontaktinfo
Opskrivningsformular
Indmeldelse
Shop
Søg
Log ind
Medlemslogin
Opret profil
*
*
Ukendt brugernavn/password
Glemt Password
Log ind
Kilde: Berlingske
På fire meter vand knapt 100 meter fra Nordhavns moler får fritidsdykkere nu en sjælden mulighed for at lave Danmarks første huledyk og måske en chance for at støde på vores største rovdyr, gråsælen. Den holder til på Saltholm ikke langt fra Nordhavn.
Dykker og biolog Johan Wedell Nielsen fra dykkerklubben Regina Maris har fået en million kroner af Nordea Fonden til at realisere en gammel drøm om at give undervandsfolket og andre dykker- og snorkelglade mulighed for at opleve naturen under havet tæt på byen. Og for at svømme ind og ud af et »skibsvrag«.
Det kommer til at ske i form af et støbt vrag af beton placeret så tæt på kysten, at enhver habil svømmer vil kunne nå vraget uden brug af båd. Materialet bliver beton, fordi det nedbrydes langsomt.
»Det bliver Danmarks første huledyk, for der er ingen andre steder herhjemme, hvor man kan dykke ind i et skibsvrag eller en hule,« fortæller Johan Wedell Nielsen. Projektet har fået navnet Aquamind efter det konsulentfirma, han arbejder i.
»I løbet af nogle år vil skibsvraget være begroet af tang, søstjerner og muslinger og blive skjulested for torsk og andre fisk,« siger han. Johan Wedell Nielsen har på sine mange rejser i udlandet aldrig selv oplevet en dykkerattraktion så tæt på en storby.
Hvis det går efter planen, vil skibsvraget med hjælp fra entreprenører i løbet af sommeren blive støbt på B&W's gamle tørdok, hvorefter erhvervsdykkere vil kontrollere nedsænkningen og sørge for bøjer, så vraget let kan lokaliseres.
Københavns nye undervandsattraktion, der altså endnu ikke har fået hverken navn eller form, har i fire fem år været på Johan Wedell Nielsen drømme to do-liste. Det var først, da han skulle søge Nordea Fonden om støtte til nye gummibåde til dykkerklubben, at han tilfældigvis så, at man også kunne søge penge til større projekter. Det gjorde han, og i det tidlige efterår vil København så få en unik attraktion.
Henrik Lehman Andersen, direktør i Nordea-fonden, udtaler:
»Ligesom havnebadet betød, at flere fik mod på at svømme i havnen, er vi overbeviste om, at Aquamind kan inspirere og motivere flere til at prøve sportsdykning og dermed opdage den bynære natur, som i dette tilfælde befinder sig under havet.«
Penge har været det letteste at få indhentet, fortæller Johan Wedell Nielsen.
»Det er indhentning af diverse godkendelser, der har været den største udfordring. Det har taget over et år,« fortæller han og kalder det, trods sin erfaring med både havprojekter og lovgivning, for et »mareridt« af få alle tilladelserne i hus. Miljødirektoratet, Kystdirektoratet, Naturstyrelsen, Københavns Havn og flere andre har skullet have et ord indført.
En håndfuld ålefiskeres skepsis har også skullet håndteres.
»Jeg regner da med, at vraget vil holde i hundrede år. Lige så lang tid som man mener, Storebæltsbroen vil holde,« siger Johan Wedell Nielsen.
»Det er en stor personlig tilfredsstillelse at sætte sådan et projekt i søen og så få det til at lykkes,« siger han uden at tænke over, hvor præcist ordspillet er.
Kalender
Nyheder
Forum